Класифікація сталі

svoistva_staliЩе з давніх часів людина використовувала у побуті все те, що знаходила у природі. Все починалося з приручення тварин, видобутку вогню, окультурення різних рослин. Прийшов час, коли людина навчилася обробляти метали. Кам’яне знаряддя змінилося на бронзове і мідне. А ось коли прийшла черга виробів із заліза, вони заслужили свою популярність по всьому світу. Пізніше, коли люди помітили, що при додаванні в залізо різних домішок, його властивості значно поліпшуються, з’явилася сталь.

У наш час сталь використовується практично у всіх галузях, вона стала практично незамінною в сьогоднішньому житті. Не можна не відзначити найголовніші переваги цього сплаву. Такими перевагами безсумнівно є її міцність, пластичність, пружність, втома, жаро- і холодостійкість.

Класифікація сталі

Класифікація сталей проводиться по:

  • хімічному складу;
  • структурному складу;
  • якості;
  • за ступенем розкислення і характером затвердіння металу у виливниці;
  • за призначенням.

Якщо говорити про хімічний склад сталей, то їх прийнято розділяти на: вуглецеві та леговані. Однак перші (вуглецеві) можуть мати різну кількість вуглецю в своєму складі. Тому їх ділять на:

– низьковуглецеві (до 0,25% С),

– середньовуглецеві (0,25-0,6% С),

– високовуглецеві (0,6-2% С).

Леговані стали за змістом легуючих елементів діляться на:

низьколеговані – до 4% легуючих елементів,

середньолеговані – до 11% легуючих елементів,

високолеговані – понад 11% легуючих елементів.