Ще з давніх часів людина використовувала у побуті все те, що знаходила у природі. Все починалося з приручення тварин, видобутку вогню, окультурення різних рослин. Прийшов час, коли людина навчилася обробляти метали. Кам’яне знаряддя змінилося на бронзове і мідне. А ось коли прийшла черга виробів із заліза, вони заслужили свою популярність по всьому світу. Пізніше, коли люди помітили, що при додаванні в залізо різних домішок, його властивості значно поліпшуються, з’явилася сталь.
У наш час сталь використовується практично у всіх галузях, вона стала практично незамінною в сьогоднішньому житті. Не можна не відзначити найголовніші переваги цього сплаву. Такими перевагами безсумнівно є її міцність, пластичність, пружність, втома, жаро- і холодостійкість.
Класифікація сталі
Класифікація сталей проводиться по:
- хімічному складу;
- структурному складу;
- якості;
- за ступенем розкислення і характером затвердіння металу у виливниці;
- за призначенням.
Якщо говорити про хімічний склад сталей, то їх прийнято розділяти на: вуглецеві та леговані. Однак перші (вуглецеві) можуть мати різну кількість вуглецю в своєму складі. Тому їх ділять на:
– низьковуглецеві (до 0,25% С),
– середньовуглецеві (0,25-0,6% С),
– високовуглецеві (0,6-2% С).
Леговані стали за змістом легуючих елементів діляться на:
низьколеговані – до 4% легуючих елементів,
середньолеговані – до 11% легуючих елементів,
високолеговані – понад 11% легуючих елементів.